Domácí samožitný chléb
Co potřebujeme: 1 kg žitné mouky, 3 lžičky kmínu, 2 lžičky soli, 3 polévkové lžíce octa, 5 dkg droždí, 6 dl vlažné vody, 1 kostka cukru
Postup: Do misky dáme trochu vlažné vody, cukr, droždí, poprášíme moukou a necháme 10 minut vykynout. Mouku promícháme s kmínem, solí, přidáme vykynutý kvásek, vodu s octem a vypracujeme těsto, které se nelepí. Necháme 3/4 hodiny kynout, během kynutí můžeme 1x promíchat. Z těsta vytvarujeme bochník nebo šišku, přeneseme na plech vysypaný hladkou moukou nebo vyložený pečícím papírem a necháme nejméně 15 minut kynout. Potřeme slanou vodou a pečeme v předehřáté toubě. Během pečení můžeme také potírat slanou vodou.
Co potřebujeme: 25 dkg žitné mouky, 25 dkg hladké mouky, 1 droždí, 1 lžíce krystalového cukru, 3 dl teplé vody, 1/2 dl olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, 10 dkg slunečnicových semínek, 1 lžička soli, mouka na posypání válu, máslo na vymazání formy, (forma 25x12x8 cm)
Jak na to: Droždí rozetřeme se lžicí krystalového cukru, do kašičky vlijeme trochu teplé vody, zasypeme 2 lžícemi mouky a necháme vykynout. Do kvásku přidáme mouku, olej, ocet, sůl a 2/3 slunečnicových semínek a dobře promícháme. Těsto přendáme na vál, kde ho ručně důkladně prohněteme. Vložíme do vymazané formy a necháme 1/2 hodiny kynout. Po vykynutí potřeme slanou vodou, posypeme zbytkem semínek a pečeme cca 45 minut při 180 stupních.
DOBROU CHUŤ!!!